A célok és az elérésükhöz vezető út « vissza

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás jelen tevékenysége két fő irányban, két programban mozog. Az első a 2011-ben már megvalósítási szakaszba jutott Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program, a másik a jelen kiírás tárgyát képező Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program.

Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program:

Az első a 2011-ben már megvalósítási szakaszba jutott Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program, melynek során 28 felhagyott hulladéklerakót rekultiválnak, vagyis megszüntetik a lerakók szennyezőanyag kibocsátását, és olyan biológiai életteret alakítanak ki, hogy visszaáll a lerakó természeti állapota. A mintegy 2,1 milliárd forint értékű beruházás 100%-ban európai uniós finanszírozással valósul meg, a rekultivációs munkálatok már javában folynak, befejezésének várható ideje 2013. III. negyedéve.

Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program:

A Társulás másik, az előzőnél lényegesen nagyobb volumenű programja a 118 település hulladékgazdálkodását átfogó Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program.
A 66-os, 61-es, 610-es főutak körforgalmi csomópontjától nyugatra, a jelenlegi szennyvíztelep mellett korszerű hulladékkezelő központ, Nagybajom és Hőgyész településeken 1-1 hulladékudvar épül.

A hulladékkezelő központ megvalósítása alapjaiban változtatja meg a térség hulladékkezelési mechanizmusait. Lehetőséget nyújt a hulladék frakciók szerinti szétválasztására, így, a további felhasználásra alkalmas hulladékok begyűjtésével, bálázásával, továbbszállításával nagymértékben csökkenti a térség hulladéklerakóinak leterheltségét.

A hulladéklerakók tehermentesítését, a környezettudatos vásárlói szokások kialakításával, formálásával, a házi komposztálás és a szelektív gyűjtés népszerűsítésével is kívánja támogatni. A beruházás csakis a lakosság aktív közreműködésével lehet sikeres, ezért stratégiai feladat a projektkommunikáció során a lakossági tudatformálás, azaz, hogy a lakosságot megnyerjük a környezettudatos vásárlás, a szelektív gyűjtés és a komposztálási hajlandóság irányába.

A tervek szerint a begyűjtött vegyes hulladék is és a szelektíven gyűjtött hulladék is a leendő kaposvári hulladékkezelő központba kerül. Itt lehetőség nyílik arra, hogy a vegyes hulladékról leválasszák a hasznosítható fémtartalmat és kiválogassák a hulladéknak azt a részét, amely energetikai hasznosításra kerül. Emellett hulladékválogató mű, mechanikai előkezelő, komposztáló és lerakó is épül, továbbá három helyszínen – Kaposváron, Nagybajomban és Hőgyészen – tervezetten hulladékudvar is a lakosság rendelkezésére áll majd.

A beruházás tervezett nettó összértéke mintegy 6,5 milliárd forint, mely 85,97%-ban európai uniós és hazai társfinanszírozással valósulhat meg.

Konkrét célok:

A Társulás ezen projektjével egy olyan komplex hulladékgazdálkodási rendszert kíván létrehozni, amely

• megfelel az európai és a magyar hulladékkezelési jogszabályi előírásoknak

• a lakosok számára megfizethető módon működik

• fel kívánja hívni a lakosság figyelmét a globális ökológiai problémákra, ezáltal fokozni kívánja az érdeklődést a fenntartható fejlődés fontosságára

• csökkenteni kívánja a térség hulladék-képződését

• jelentős erőfeszítéseket tesz a lakosság szelektív hulladékgyűjtési hajlandóságának növelésére

• támogatja az újrahasznosítható hulladékok minél nagyobb arányú kiválasztását és felhasználásra történő továbbítását

• a szelektív gyűjtés és házi komposztálás bevezetés széles körű elterjesztésével jelentős mértékben csökkenti a lerakóra kerülő hulladék mennyiségét


A Társulás eszközei céljai eléréséhez:

• Szerves hulladék-lerakótól történő eltérítése: 1 db mechanikai kezelő, 1 db bálázó, 1 db komposztáló

• Lerakással történő ártalmatlanítás: 1 db hulladéklerakó, 1 db csurgalékvíz–tároló medence

• Szelektív gyűjtés: 1 db hulladékválogató-mű, 3 db hulladékudvar, 11.500 db komposztáló láda, 201 db hulladékgyűjtő sziget, szelektív hulladékgyűjtő gépjárművek és edényzetek

• A hulladék keletkezésének megelőzése: fokozott környezettudatos PR tevékenység

Utolsó frissítés: 2015-05-27

Hasznos tudnivalók!

December 1-jétől változik a szelektív hulladékgyűjtő edények átvételének rendje

Több mint 7700 szelektív hulladékgyűjtő edény már gazdára talált Kaposváron. A város családi házas és zártkerti övezeteiben a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a december 14-i hétvégén kezdődik.

Gyűjtsön szelektíven ön is!

Az elmúlt években egyre többször találkozunk a szelektív hulladékgyűjtés fogalmával.

A projekt adatai

Közérdekű tudnivalók

Hulladékgazdálkodási módszerek célcsoportonként

A projekt során megvalósításra kerülő új hulladékgyűjtő rendszer a következők szerint épül fel. Lakosságtól történő hulladékgyűjtés a hulladékkezelő 30 km-es körzetén belül, illetve azon kívül, továbbá a közintézményektől (oktatás, egészségügy, közhivatalok) és a gazdasági élet szereplőitől történő hulladékgyűjtés.

A célok és az elérésükhöz vezető út

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás jelen tevékenysége két fő irányban, két programban mozog. Az első a 2011-ben már megvalósítási szakaszba jutott Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program, a másik a jelen kiírás tárgyát képező Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program.

A Társulás települései

Korunk egyik legégetőbb, leginkább megoldásra váró kérdése a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés témaköre. A projekt területén, a Dél-Dunántúli régióban három nagyobb hulladékgazdálkodási program működik, ezek szinte az egész térséget lefedik.

A térség kommunális hulladékainak kezelése

A mintegy 154.000 lakost magába foglaló társulási területen a települési szilárdhulladékok begyűjtését, kezelését jelenleg egyetlen közszolgáltató, a KVG Zrt. végzi.

Ajánlattételi felhívás

Helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban

Feltételes ajánlattételi felhívás

(helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban)

Ajánlattételi felhívás (rekultiváció)

Ajánlattételi felhívás (rekultiváció)