A térség kommunális hulladékainak kezelése « vissza

A mintegy 154.000 lakost magába foglaló társulási területen a települési szilárdhulladékok begyűjtését, kezelését jelenleg egyetlen közszolgáltató, a KVG Zrt. végzi.

A lakosságnál keletkező vegyes hulladékok regionális szeméttelepekre kerülnek, ahol lerakással történik az ártalmatlanításuk. A projekt 118 tagönkormányzata – Somogy, Baranya és Tolna megyékben – jelenleg külön-külön, egymástól függetlenül teljesíti a hulladékgazdálkodásból adódó kötelezettségeiket: a keletkező hulladékok összegyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével, amelynek ellenértékét a díjon keresztül, elsősorban a költségvetésükből megfizetnek.

A térség két műszaki védelemmel ellátott szilárd-hulladéklerakóval rendelkezik, Kaposváron és Kaposmérőben, mindkettőt a KVG ZRt. üzemelteti.  

A szelektív hulladékgyűjtés a legtöbb településen megoldott, általában gyűjtőszigetes megoldással. Sajnos azonban, a felmérések azt mutatják, hogy a lakosság a hasznosítható hulladékoknak még mindig csak töredékét gyűjti szelektíven, elsősorban környezettudatos gondolkodás hiánya, és anyagi nehézségek miatt.  

A szolgáltató a szelektív hulladékgyűjtést gyűjtőszigetes és ingatlanonkénti szállítással, elsősorban papír, műanyag, üveg és szerves hulladékok begyűjtésével oldja meg. A hasznosítható hulladékokat a Kaposvári Hulladékudvarba szállítja, ahol válogatja és bálázás után, hasznosító szervezeteknek juttatja. A zöldhulladékokat a Kaposvári Komposztáló telepre viszik, és ott kezelik. Működtet ugyanitt ezeken kívül háztartási veszélyes hulladék udvart is, ahol szárazelemet, akkumulátort, fáradt olajat, festéket, növényvédő-szereket, gyógyszereket adhat le a lakosság.

Utolsó frissítés: 2015-05-27

Hasznos tudnivalók!

December 1-jétől változik a szelektív hulladékgyűjtő edények átvételének rendje

Több mint 7700 szelektív hulladékgyűjtő edény már gazdára talált Kaposváron. A város családi házas és zártkerti övezeteiben a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a december 14-i hétvégén kezdődik.

Gyűjtsön szelektíven ön is!

Az elmúlt években egyre többször találkozunk a szelektív hulladékgyűjtés fogalmával.

A projekt adatai

Közérdekű tudnivalók

Hulladékgazdálkodási módszerek célcsoportonként

A projekt során megvalósításra kerülő új hulladékgyűjtő rendszer a következők szerint épül fel. Lakosságtól történő hulladékgyűjtés a hulladékkezelő 30 km-es körzetén belül, illetve azon kívül, továbbá a közintézményektől (oktatás, egészségügy, közhivatalok) és a gazdasági élet szereplőitől történő hulladékgyűjtés.

A célok és az elérésükhöz vezető út

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás jelen tevékenysége két fő irányban, két programban mozog. Az első a 2011-ben már megvalósítási szakaszba jutott Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program, a másik a jelen kiírás tárgyát képező Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program.

A Társulás települései

Korunk egyik legégetőbb, leginkább megoldásra váró kérdése a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés témaköre. A projekt területén, a Dél-Dunántúli régióban három nagyobb hulladékgazdálkodási program működik, ezek szinte az egész térséget lefedik.

A térség kommunális hulladékainak kezelése

A mintegy 154.000 lakost magába foglaló társulási területen a települési szilárdhulladékok begyűjtését, kezelését jelenleg egyetlen közszolgáltató, a KVG Zrt. végzi.

Ajánlattételi felhívás

Helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban

Feltételes ajánlattételi felhívás

(helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban)

Ajánlattételi felhívás (rekultiváció)

Ajánlattételi felhívás (rekultiváció)