Gyűjtsön szelektíven ön is! « vissza

Az elmúlt években egyre többször találkozunk a szelektív hulladékgyűjtés fogalmával.

Talán nincs is ember, aki ne hallott volna róla, s remélhetően csak kevesen vannak olyanok, akik még nem alkalmazták volna e módszert.  De mi is a szelektív hulladékgyűjtés? A legegyszerűbb válasz erre az, hogy a természetvédelem egyik eszköze, módszere. Ennél azonban mégis jóval több: életszemlélet, mellyel segítjük a hulladékok újrahasznosítását, ezáltal tisztábbá, élhetőbbé tehetjük környezetünket.

Azt jól tudjuk, hogy a legjobb hulladék a „nem keletkező hulladék”.  Az erre való törekvés a környezettudatos életforma egyik alappillére, de van megoldás az el nem kerülhető hulladékok praktikus kezelésére is.  Ma már országszerte találkozunk szelektív gyűjtőszigetekkel, de tudjuk-e, hogyan kell ezeket használni? Frissítsük fel ismereteinket!

CITROMSÁRGA GYŰJTŐKONTÉNER: MŰANYAG

Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait gyűjthetjük az erre a célra kirakott kukákba, és idekerülhetnek a szatyrok, tasakok, csomagolófóliák és a tejes, gyümölcsitalos kombinált dobozok.

A fentiek figyelembevételével hasznosan, praktikusan tudjuk átalakítani hulladékgyűjtési szokásainkat. Keressük a településünkön kihelyezett gyűjtőszigeteket, melyekből országszerte több mint négyezret darabot találunk, vagy vigyük el a szelektált hulladékot a legközelebbi hulladékudvarba!

SZÜRKE GYŰJTŐKONTÉNER:  FÉM

Ebbe a kategóriába tartoznak a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (például evőeszközök stb.).

KÉK GYŰJTŐKONTÉNER: PAPÍR

A papír köztudottan az újrahasznosítás egyik leggyakrabban használt alapanyaga. Feldolgozásának  legfontosabb feltétele, hogy ne legyen szennyezett, zsíros. Ugyancsak figyelni kell arra,  hogy nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe olyan papír, ami műanyaggal van kombinálva vagy bevonva, ilyenek például a füzetborítók, műanyag mappák, ragasztószalaggal összeragasztott papírok.

FEHÉR ÉS ZÖLD GYŰJTŐKONTÉNER: ÜVEG   

Általában egyben gyűjtik az összes üvegfélét, de már vannak olyan szelektív hulladékszigetek is, ahol külön lehet gyűjteni a fehér és a színes üveget. Előbbibe a  tiszta italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üveg tartozik, míg utóbbiba a színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üvegek.

Utolsó frissítés: 2015-05-27

Hasznos tudnivalók!

December 1-jétől változik a szelektív hulladékgyűjtő edények átvételének rendje

Több mint 7700 szelektív hulladékgyűjtő edény már gazdára talált Kaposváron. A város családi házas és zártkerti övezeteiben a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a december 14-i hétvégén kezdődik.

Gyűjtsön szelektíven ön is!

Az elmúlt években egyre többször találkozunk a szelektív hulladékgyűjtés fogalmával.

A projekt adatai

Közérdekű tudnivalók

Hulladékgazdálkodási módszerek célcsoportonként

A projekt során megvalósításra kerülő új hulladékgyűjtő rendszer a következők szerint épül fel. Lakosságtól történő hulladékgyűjtés a hulladékkezelő 30 km-es körzetén belül, illetve azon kívül, továbbá a közintézményektől (oktatás, egészségügy, közhivatalok) és a gazdasági élet szereplőitől történő hulladékgyűjtés.

A célok és az elérésükhöz vezető út

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás jelen tevékenysége két fő irányban, két programban mozog. Az első a 2011-ben már megvalósítási szakaszba jutott Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program, a másik a jelen kiírás tárgyát képező Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program.

A Társulás települései

Korunk egyik legégetőbb, leginkább megoldásra váró kérdése a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés témaköre. A projekt területén, a Dél-Dunántúli régióban három nagyobb hulladékgazdálkodási program működik, ezek szinte az egész térséget lefedik.

A térség kommunális hulladékainak kezelése

A mintegy 154.000 lakost magába foglaló társulási területen a települési szilárdhulladékok begyűjtését, kezelését jelenleg egyetlen közszolgáltató, a KVG Zrt. végzi.

Ajánlattételi felhívás

Helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban

Feltételes ajánlattételi felhívás

(helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban)

Ajánlattételi felhívás (rekultiváció)

Ajánlattételi felhívás (rekultiváció)