Hogyan gyűjtsünk szelektíven?

GYŰJTSÖN SZELEKTÍVEN!

Tisztelt Lakosság!
A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2015. október 1-jén elindítja új hulladékgazdálkodási programját, mely alapjaiban változtatja meg térségünk hulladékgazdálkodását. Magunk és gyermekeink jövője érdekében muszáj változtatnunk hulladékkezelési szokásainkon! Környezetünket úgy tudjuk megvédeni, ha növeljük a hulladékok újrahasznosítását, ezáltal csökkentjük a hulladéklerakókra kerülő szemét mennyiségét! Ennek érdekében, Kaposváron, a 61-es út mellett megépítettünk egy korszerű hulladékkezelő központot, Nagybajomban és Hőgyészen két hulladékudvart, beszereztünk új hulladékelszállító autókat, és nem utolsó sorban új hulladékgyűjtő edényeket is.
Az új, környezetkímélő rendszerünk alapját a szelektív hulladékgyűjtés adja. Milliárdos beruházásunk csak úgy lesz életképes, ha Önök 2015. október 15-től minden, a háztartásukban keletkező hulladékot szelektíven gyűjtenek, azaz elkülönítik a még hasznosítható hulladékot a hasznosíthatatlan szeméttől. Társulásunk ehhez minden segítséget megad Önöknek!

Kiadványunk azt a célt szolgálja, hogy bemutassuk, milyen lesz az új rendszer, hogy mit, hová és hogyan kell dobniuk ahhoz, hogy jól működő hulladékgazdálkodásról beszéljünk a Kapos mentén.
Kérjük, szánjanak időt arra, hogy figyelmesen elolvassák ismertetőnket, és bátran tegyenek fel kérdéseket Társulásunk Facebook oldalán vagy programunk ingyenesen hívható információs vonalán (munkanapokon 8-16 óráig: 06/80/620-250).

Új hulladékgazdálkodási rendszerünk bevezetésekor a már meglévő, általában fekete vagy zöld kommunális hulladékgyűjtő edényeik mellé, ingyenesen, új, kék színű, szelektív hulladékgyűjtő edényeket osztunk.
Családi házaknak 110 literes gyűjtőket, társasházaknak pedig 700 vagy 1100 literes konténereket.
Az edények az ősz folyamán folyamatosan, előzetes értesítések után érkeznek majd meg háztartásaikhoz.
A szelektíven gyűjtött hulladékot otthonaikból rendszeres időközönként elszállítjuk. A gyűjtési napokról a közszolgáltatótól értesítést fognak kapni, de a közszolgáltató (www.kaposholding.hu), illetve Társulásunk honlapján (www.kaposmenti.hu) is tájékozódhatnak.
Az eddigi, gyűjtőszigetes gyakorlattól eltérően, a papír, a műanyag és fém csomagolási hulladékot egyben gyűjthetik, tehát nem kell külön edénybe szelektálniuk. Az edényekre matricát is elhelyezünk, mely segít a helyes döntésben.

HOGYAN?


MOSSA TISZTÁRA! TAPOSSA LAPOSRA!
Ahhoz, hogy minél több hulladék elférjen a kék edényben, fontos, hogy minél kisebbre összehajtva tegye bele mind a kartondobozokat, mind a PET palackokat.

FONTOS!!!
A háztartások üveghulladéka nem keveredhet a többi csomagolási hulladékkal, így azok gyűjtésére megmaradnak a már megszokott zöld színű, üveggyűjtő szelektív szigetek.

...ÉS NE FELEDJE!
A már meglévő, zöld vagy fekete színű kukájába, konténerébe gyűjtse az egyéb szemetet! Ezt a szolgáltató a már megszokott szállítási napokon továbbra is elszállítja.

 

Tájékoztató kiadványunkat letöltheti innen!

 

Utolsó frissítés: 2016-01-14

Hasznos tudnivalók!

December 1-jétől változik a szelektív hulladékgyűjtő edények átvételének rendje

Több mint 7700 szelektív hulladékgyűjtő edény már gazdára talált Kaposváron. A város családi házas és zártkerti övezeteiben a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a december 14-i hétvégén kezdődik.

Gyűjtsön szelektíven ön is!

Az elmúlt években egyre többször találkozunk a szelektív hulladékgyűjtés fogalmával.

A projekt adatai

Közérdekű tudnivalók

Hulladékgazdálkodási módszerek célcsoportonként

A projekt során megvalósításra kerülő új hulladékgyűjtő rendszer a következők szerint épül fel. Lakosságtól történő hulladékgyűjtés a hulladékkezelő 30 km-es körzetén belül, illetve azon kívül, továbbá a közintézményektől (oktatás, egészségügy, közhivatalok) és a gazdasági élet szereplőitől történő hulladékgyűjtés.

A célok és az elérésükhöz vezető út

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás jelen tevékenysége két fő irányban, két programban mozog. Az első a 2011-ben már megvalósítási szakaszba jutott Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program, a másik a jelen kiírás tárgyát képező Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program.

A Társulás települései

Korunk egyik legégetőbb, leginkább megoldásra váró kérdése a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés témaköre. A projekt területén, a Dél-Dunántúli régióban három nagyobb hulladékgazdálkodási program működik, ezek szinte az egész térséget lefedik.

A térség kommunális hulladékainak kezelése

A mintegy 154.000 lakost magába foglaló társulási területen a települési szilárdhulladékok begyűjtését, kezelését jelenleg egyetlen közszolgáltató, a KVG Zrt. végzi.

Ajánlattételi felhívás

Helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban

Feltételes ajánlattételi felhívás

(helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban)

Ajánlattételi felhívás (rekultiváció)

Ajánlattételi felhívás (rekultiváció)